Catering ve Kalite

İzmit’deki sektör temsilcileri: Catering’ de etkili denetim şart
KOCAELİ – Kocaeli’nde catering sektöründe faaliyet gösteren firma temsilcileri, kalitesiz ürünü ucuza satan şirketlerin yarattığı haksız rekabet ortamından şikayetçi. Kalite ve hijyenin önemine dikkat çeken sektör temsilcileri, etkili denetimin şart olduğunu dile getirerek yetkililerden acil ve köklü çözümler bulmasını istedi. Kaliteye önem verilmeden, bilinçsiz ve sağlıksız yapılan maliyeti düşük üretimin sektöre zarar verdiğine dikkat çeken işadamları, “Bu tür şirketler sektöre zarar verip, yarattıkları haksız rekabet ortamı ile işini hakkı ile yapan tüm şirketleri olumsuz etkiliyor. Ancak daha önemlisi insan sağlığı ile oynuyorlar. Bu konuda tüketicinin de mutlaka bilinçlendirilmesi gerek” şeklinde görüş bildirdi. Gidici:Denetimsizlik en büyük sorun Sektördeki en büyük sorunu ‘denetimsizlik’ olarak açıklayan Sahan Yemek Limited Şirketi Genel Müdürü M. Emin Gidici, gıda üretim izni, TSE belgesi, ruhsatı olmayan, vergi, SSK ödemeyen, pek çok firma bulunduğunu söyleyerek, “Bu firmalar sektörde haksız rekabet yarattığı gibi insan sağlığı ile de oynuyor. Sahan Yemek’in TSE, ISO 9001 belgeleri, Tarım Bakanlığı’ndan gıda üretim izni, Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatı var. Çalışanlarımızın SSK’larını tam olarak ödüyoruz, vergimizi veriyoruz. Bu nedenle maliyetlerimiz yüksek oluyor. Bu sorumlulukları yerine getirmeyenler ile rekabet etmek zorunda kalıyoruz” dedi. Gidici, yetkililerin hijyenik olmayan ortamlarda, kayıt dışı üretim yapan firmaları ciddi anlamda denetlemesi gerektiğini sözlerine ekledi. Göker: Disiplin olmalı Sektörün derhal disiplin altına alınması gerektiğini söyleyen Damak Hazır Yemek Üretim ve Hizmet AŞ Kocaeli Bölge Direktörü Erdal Göker, toplu yemek hizmetinde en dikkat edilmesi gereken hususun ‘gıda hijyeni’ olduğuna dikkat çekti. Göker, “Yaptığımız iş direkt insan sağlığıyla ilgili. Gıda güvenliği de ancak ürünün bütün aşamalarını kapsayan, önleyici faaliyetler zincirini oluşturarak, ürün güvenliği için kritik olan noktaları izleyerek, problem oluştuğunda düzeltici faaliyetleri uygulamaya sokarak, dökümantasyon ve kayıt sistemi oluşturarak yani HACCP ile sağlanabilir” diye konuştu. Gürenli: Devlet yaptırımı gerekli Haksız rekabet yaratan sözkonusu işletmelerin önünü kesebilecek tek etkenin devlet yaptırımları olacağını iddia eden Gest Catering Genel Müdürü Ceyhun Gürenli, “Hijyen ve kaliteden ödün verilerek yapılan üretimin maliyetinin de düşük. Bu durum da fiyatlara yansıyor böylece haksız rekabet ortamı doğuyor” diye konuştu. Verilen hizmetin kalitesinin sektördeki elemanların eğitim düzeyi ve nitelikleri ile doğru orantılı olduğunu ifade eden Gürenli, “Eğitilebilir, bilinçli ve uygulayıcılı personel ile çalışmak hizmet ve servis açısından çok önemli. Firmanın kalite anlayışını müşterilere direkt yansıtır. Sektör olarak öncelikle toplumu bilinçlendirme konusunda ciddi çalışmalar yapmamız gerekiyor. Kaliteli ve sağlıklı bir hizmetin makul fiyatlarda verilebileceği, aksi durumda alınan hizmet ile ilgili şüphe edilmesi gerektiği anlayışını aşılamak en önemli hedeflerimizden biri olmalı” dedi. Gürenli, gıda sektöründe ISO ve HACCP belgelerinin büyük önem arz ettiğini de dile getirdi.

Başvuru Formu