ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi

ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi; ISO 22000:2005 bütün dünyada güvenli gıda tedarik edilmesini sağlamak amacıyla düzenlenmiş olan ve daha önce HACCP adıyla anılan yeni bir standart olarak yayımlanmış ve kullanılmaya başlanmış durumdadır.

Gerekliliklerin, tarladaki çiftçiden, taşıma ve depolama operatörlerine, perakendeciler ve restoranlardan onların tedarikçilerine kadar (Makine ve ambalaj üreticileri dahil olmak üzere) ortak olması hedeflenerek düzenlenmiştir.

Gıda kaynaklı hastalıklar ve bu hastalıklar nedeniyle karşılaşılan ölümleri , bunlarla ilgili maliyetlerin azaltılmasının amaçlanması, tüketici ve alıcı firmaların-ülkelerin güvenli gıda talep etmeleri nedeniyle HACCP (Tehlike analizi ve Kritik Kontrol Noktaları) tabanlı gıda güvenliği yönetim sistemleri günümüzde giderek yaygınlaşmış ve talep edilir hale gelmiştir. Gıda sektöründe hizmet veren kuruluşlar, ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemini belgelendirerek; Uluslararası Gıda şartlarına uyduğu güvencesini kamuya ve ilgili tüm taraflara ispat ederek göstermiş olurlar.

iso22000-gida-yonetimi-272x182 (2)
iso22000-uygulama-faydalari-300x189 (1)
iso22000-tarihsel-gelisimi
iso22000-tanimlar-terimler-2-300x188
iso22000-uygulamalari
iso22000-belgelendirme-sartlari-300x225 (1)
22000-turkak-300x187 (1)
22000-jasanz-r
iso_22000_belgesi
ISO-22000-1-300x300 (2)
ISO-22000-1-180x180 (1)

Gıda üretimi yapan firmaların ürettikleri ürünlerin insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde son tüketiciye sunulması için firmaların bazı standartlara sahip olması gerekmektedir. Ülkeler kendi politikalarına göre bazı standartlar belirleyebilmektedir. Ancak bu standartları ve kaliteyi dünya genelinde sağlamak ve global pazarda yer almak isteyen firmaların bir standarda sahip olmasını sağlamak için ISO22000 sertifikası kullanılmaktadır. Uluslararası kabul gören bu sertifika işletmeler tarafından alınması gereken zorunlu bir sertifika olmamasına rağmen sağladığı avantajlar ile en önemli kalite gösterici sertifikalardan biri olma özelliği taşımaktadır.

ISO22000 sertifikasının gıda üretimi yapan işletmelere sağladığı en önemli avantajların başında uluslararası piyasada rekabet etme olanağıdır. Birçok ülke artık bu sertifikaya sahip olan işletmelerin ülkesinde faaliyet göstermesine olanak sağladığı için sertifikaya sahip olan işletmeler daha geniş pazarlarda yer edinebilmektedir. Sertifikanın sağladığı avantajlardan bir diğer ise iç piyasadaki rekabette daha güçlü olma olanağıdır. Çünkü bu standartlara sahip olan işletmeler daha çok kabul görecekleri için rakipleri karşısında daha güçlü bir yapıya sahip olabilecektir.

ISO22000 sertifikası sadece Pazar rekabetinde işletmeye fayda sağlamaz. İşletmenin iç yönetim sistemlerinin daha aktif bir şekilde kullanılması, maliyetlerin daha kolay yönetilmesi ve ürünlerin standartlarının daha kolay bir şekilde değerlendirilmesine olanak sağlar. Sistemin daha güçlü bir şekilde işlemesi ile hızlı, etkili ve dinamik bir yapıya sahip üretim sistemi sağlanmış olur.

Gıda zehirlenmeleri çok ciddi hatalar sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu gibi durumların yaşanması işletmelerin sonunu getirebilir. ISO22000 sertifikasına sahip olan işletmeler insan sağlığını tehdit edebilecek unsurların önüne geçebileceği için bu tür durumlarla karşılaşmanın da önüne geçilmiş olunmaktadır. Böylelikle tüketicilerin işletmeden sağlamak istediği gıda güvenliği sağlanmış olur. İşletmenin sahip olacağı bu standartlar sayesinde tüketici gözünde prestijinin de artmasına olanak sağlayacaktır.

İşletmelerin karlılığının artması için maliyetlerin doğru hesaplanması ve kaynak israfının önüne geçilmesi çok önemlidir. Gıda üretimi yapan işletmelerinin sitemlerinin doğru bir şekilde işlememesi durumunda bu iki unsur hakkında gerekli kontrollerin gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Ancak ISO22000 sertifikasına sahip olan işletmelerin elde ettiği standartlar sayesinde maliyetlerin daha doğru hesaplanmasına olanak sağlanacaktır. Diğer taraftan en iyi şekilde üretim tesisleri kullanılacağı için kaynak israfı da minimum seviyelere indirilmiş olunacaktır.

Gıda üretimi yapan işletmeler hem yurtiçi ve yurtdışı piyasada rekabet edebilme hem de sağlıklı ve kaliteli bir şekilde üretim yapabilmeleri için ihtiyacı oldukça standartlara ulaşmaları için ISO22000 sertifikasına sahip olabilirler.