ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi
ISO 22000
Gıda güvenliği yönetim sistemi;
ISO 22000:2018
bütün dünyada güvenli gıda tedarik edilmesini sağlamak amacıyla düzenlenmiş olan ve daha önce
HACCP
adıyla anılan yeni bir standart olarak yayımlanmış ve kullanılmaya başlanmış durumdadır.
Gerekliliklerin, tarladaki çiftçiden, taşıma ve depolama operatörlerine, perakendeciler ve restoranlardan onların tedarikçilerine kadar (Makine ve ambalaj üreticileri dahil olmak üzere) ortak olması hedeflenerek düzenlenmiştir.
Gıda kaynaklı hastalıklar ve bu hastalıklar nedeniyle karşılaşılan ölümleri , bunlarla ilgili maliyetlerin azaltılmasının amaçlanması, tüketici ve alıcı firmaların-ülkelerin güvenli gıda talep etmeleri nedeniyle
HACCP
(Tehlike analizi ve Kritik Kontrol Noktaları) tabanlı gıda güvenliği yönetim sistemleri günümüzde giderek yaygınlaşmış ve talep edilir hale gelmiştir. Gıda sektöründe hizmet veren kuruluşlar,
ISO 22000
Gıda güvenliği yönetim sistemini belgelendirerek; Uluslararası Gıda şartlarına uyduğu güvencesini kamuya ve ilgili tüm taraflara ispat ederek göstermiş olurlar.
ISO 22000 – HACCP Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi
Dünyada yaşayan her insanın en temel ihtiyacı ve hakkı olan şeylerin başında Sağlıklı Olmak vardır. Gıda ürünleri ise sağlımızı en kolay etkileyecek unsurlar konusunda başı çekmektedir. …
HACCP ISO 22000 Uygulamanın Faydaları
1. Tüm gıda zincirine uygulanabilir , 2. Kritik bilgilerin üst yönetime sunulması yoluyla kolay karar verebilme , 3. Haccp iso 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi iso 22000 gıda hijyeni Tüketicilerin …
ISO 22000 – HACCP Tarihi Gelişimi
1959-1960 İlk çalışmalar, NASA’ nın uzaya giden astronotların tüketeceği gıda maddelerinin güvenliğini garanti altına alacak sıfır hatalı program istemesi, 1963 Dünya Sağlık Teşkilatı …
ISO 22000 – HACCP Tanımlar Terimler
TEHLİKE ANALİZİ NEDİR ? Proseslerin gıda hijyeni açısından kontrol edilmesinin sağlanması, Potansiyel problemlerin belirlenmesinin sağlanması, Gerekli kontrollerin etkin olmasının …
HACCP – ISO 22000 Uygulamaları
1. Haccp Ön Gereksinim Programları: HACCP sisteminin uygulanmasında “Ön gereksinim programları” olarak adlandırılan temel uygulamalar sistemin etkinliği açısından büyük önem taşımaktadır. …
ISO 22000 – HACCP Belgelendirme Şartları
AŞAMA 1 TETKİKİ (Döküman İnceleme ve Saha Denetimi): Belgelendirme Müracaat’nın yapılmasından sonra en geç 5 gün içerisinde müracaat ek evrakları ve ilgili yönetim sistemine ait dokumanlar, …
ISO 22000 Logosu – TÜRKAK
ISO 22000:2005 logosu sadece ASB tarafından belgelendirilmiş kurum / kuruluşlar tarafından kullanılabilir. Büyük resim logo örneği için lütfen TIKLAYINIZ…
ISO 22000 Logosu – JAS-ANZ
ISO 22000:2005 logosu sadece ASB tarafından belgelendirilmiş kurum / kuruluşlar tarafından kullanılabilir.
ISO 22000 Belgesi
ISO 22000 belgesi, kurum / kuruluşunuzun uluslararası standartlarda, gıda güvenliği yönetim sistemine sahip olduğunu kamuya ve ilgili tüm taraflara göstermiş olur. ISO 22000:2005 belgesi kurum …
ISO 22000 – HACCP Belgesi için Logo Kullanım Talimatı
ASB’ ye ait sistem belgelendirme logoları, ASB tarafından yapılan Aşama 2 denetiminde başarılı olmuş ve belge almaya hak kazanmış kuruluşlar tarafından kullanılabilir. ASB tarafından …
Gıda üretimi yapan firmaların ürettikleri ürünlerin insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde son tüketiciye sunulması için firmaların bazı standartlara sahip olması gerekmektedir. Ülkeler kendi politikalarına göre bazı standartlar belirleyebilmektedir. Ancak bu standartları ve kaliteyi dünya genelinde sağlamak ve global pazarda yer almak isteyen firmaların bir standarda sahip olmasını sağlamak için ISO22000 sertifikası kullanılmaktadır. Uluslararası kabul gören bu sertifika işletmeler tarafından alınması gereken zorunlu bir sertifika olmamasına rağmen sağladığı avantajlar ile en önemli kalite gösterici sertifikalardan biri olma özelliği taşımaktadır.
ISO22000 sertifikasının gıda üretimi yapan işletmelere sağladığı en önemli avantajların başında uluslararası piyasada rekabet etme olanağıdır. Birçok ülke artık bu sertifikaya sahip olan işletmelerin ülkesinde faaliyet göstermesine olanak sağladığı için sertifikaya sahip olan işletmeler daha geniş pazarlarda yer edinebilmektedir. Sertifikanın sağladığı avantajlardan bir diğer ise iç piyasadaki rekabette daha güçlü olma olanağıdır. Çünkü bu standartlara sahip olan işletmeler daha çok kabul görecekleri için rakipleri karşısında daha güçlü bir yapıya sahip olabilecektir.
ISO22000 sertifikası sadece Pazar rekabetinde işletmeye fayda sağlamaz. İşletmenin iç yönetim sistemlerinin daha aktif bir şekilde kullanılması, maliyetlerin daha kolay yönetilmesi ve ürünlerin standartlarının daha kolay bir şekilde değerlendirilmesine olanak sağlar. Sistemin daha güçlü bir şekilde işlemesi ile hızlı, etkili ve dinamik bir yapıya sahip üretim sistemi sağlanmış olur.
Gıda zehirlenmeleri çok ciddi hatalar sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu gibi durumların yaşanması işletmelerin sonunu getirebilir. ISO22000 sertifikasına sahip olan işletmeler insan sağlığını tehdit edebilecek unsurların önüne geçebileceği için bu tür durumlarla karşılaşmanın da önüne geçilmiş olunmaktadır. Böylelikle tüketicilerin işletmeden sağlamak istediği gıda güvenliği sağlanmış olur. İşletmenin sahip olacağı bu standartlar sayesinde tüketici gözünde prestijinin de artmasına olanak sağlayacaktır.
İşletmelerin karlılığının artması için maliyetlerin doğru hesaplanması ve kaynak israfının önüne geçilmesi çok önemlidir. Gıda üretimi yapan işletmelerinin sitemlerinin doğru bir şekilde işlememesi durumunda bu iki unsur hakkında gerekli kontrollerin gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Ancak ISO22000 sertifikasına sahip olan işletmelerin elde ettiği standartlar sayesinde maliyetlerin daha doğru hesaplanmasına olanak sağlanacaktır. Diğer taraftan en iyi şekilde üretim tesisleri kullanılacağı için kaynak israfı da minimum seviyelere indirilmiş olunacaktır.
Gıda üretimi yapan işletmeler hem yurtiçi ve yurtdışı piyasada rekabet edebilme hem de sağlıklı ve kaliteli bir şekilde üretim yapabilmeleri için ihtiyacı oldukça standartlara ulaşmaları için ISO22000 sertifikasına sahip olabilirler.
Gıda üretimi yapan firmaların ürettikleri ürünlerin insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde son tüketiciye sunulması için firmaların bazı standartlara sahip olması gerekmektedir. Ülkeler kendi politikalarına göre bazı standartlar belirleyebilmektedir. Ancak bu standartları ve kaliteyi dünya genelinde sağlamak ve global pazarda yer almak isteyen firmaların bir standarda sahip olmasını sağlamak için ISO22000 sertifikası kullanılmaktadır. Uluslararası kabul gören bu sertifika işletmeler tarafından alınması gereken zorunlu bir sertifika olmamasına rağmen sağladığı avantajlar ile en önemli kalite gösterici sertifikalardan biri olma özelliği taşımaktadır.
ISO22000 sertifikasının gıda üretimi yapan işletmelere sağladığı en önemli avantajların başında uluslararası piyasada rekabet etme olanağıdır. Birçok ülke artık bu sertifikaya sahip olan işletmelerin ülkesinde faaliyet göstermesine olanak sağladığı için sertifikaya sahip olan işletmeler daha geniş pazarlarda yer edinebilmektedir. Sertifikanın sağladığı avantajlardan bir diğer ise iç piyasadaki rekabette daha güçlü olma olanağıdır. Çünkü bu standartlara sahip olan işletmeler daha çok kabul görecekleri için rakipleri karşısında daha güçlü bir yapıya sahip olabilecektir.
ISO22000 sertifikası sadece Pazar rekabetinde işletmeye fayda sağlamaz. İşletmenin iç yönetim sistemlerinin daha aktif bir şekilde kullanılması, maliyetlerin daha kolay yönetilmesi ve ürünlerin standartlarının daha kolay bir şekilde değerlendirilmesine olanak sağlar. Sistemin daha güçlü bir şekilde işlemesi ile hızlı, etkili ve dinamik bir yapıya sahip üretim sistemi sağlanmış olur.
Gıda zehirlenmeleri çok ciddi hatalar sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu gibi durumların yaşanması işletmelerin sonunu getirebilir. ISO22000 sertifikasına sahip olan işletmeler insan sağlığını tehdit edebilecek unsurların önüne geçebileceği için bu tür durumlarla karşılaşmanın da önüne geçilmiş olunmaktadır. Böylelikle tüketicilerin işletmeden sağlamak istediği gıda güvenliği sağlanmış olur. İşletmenin sahip olacağı bu standartlar sayesinde tüketici gözünde prestijinin de artmasına olanak sağlayacaktır.
İşletmelerin karlılığının artması için maliyetlerin doğru hesaplanması ve kaynak israfının önüne geçilmesi çok önemlidir. Gıda üretimi yapan işletmelerinin sitemlerinin doğru bir şekilde işlememesi durumunda bu iki unsur hakkında gerekli kontrollerin gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Ancak ISO22000 sertifikasına sahip olan işletmelerin elde ettiği standartlar sayesinde maliyetlerin daha doğru hesaplanmasına olanak sağlanacaktır. Diğer taraftan en iyi şekilde üretim tesisleri kullanılacağı için kaynak israfı da minimum seviyelere indirilmiş olunacaktır.
Gıda üretimi yapan işletmeler hem yurtiçi ve yurtdışı piyasada rekabet edebilme hem de sağlıklı ve kaliteli bir şekilde üretim yapabilmeleri için ihtiyacı oldukça standartlara ulaşmaları için ISO22000 sertifikasına sahip olabilirler.
ISO 22000 Faydaları Nelerdir?
Çevre yönetim sistemi belgesine sahip olan şirketlerin daha iyi bir müşteri potansiyeline sahip olması mümkündür. Bu müşteri potansiyelini oluşturan en önemli unsur ise ISO 22000 belgesinin yaptırımlarıdır. Belgenin yaptırımları sayesinde şirketin, güvenilir ve sağlıklı bir şekilde üretim yapmak mümkün hale gelir. Üretimin aynı zamanda yüksek kalite standartlarına ulaşması, belgenin yaptırımlarıyla sağlanır. Müşteriye ulaştırılana kadar her adım, profesyonellik adı altında gerçekleşir. Bu sayede şirketlerin üretim konusunda ve müşteri memnuniyeti hususunda problem yaşaması mümkün değildir. Şirketlerin elde edeceği verim üst düzeye ulaşacağından dolayı birçok şirketin bu belgeyi almak için talebi bulunmaktadır. Talebin bulunmasının en temel sebebiyse şirketlerin istediği verimi alabilmesi ve uluslar arası bir değer kazanabilmesidir.