ISO 9001 Belgesi, etkin Kalite yönetim sistemini tanımlayan bir standarttır. Kuruluş bu standardın şartlarını sağladığında ISO 9001 belgesini alabilir.
ISO 9001:2000 ISO9001:2000 ISO 9001 Belgesinin kullanımı; ISO 9001 belgesi çok sayıda müşteri tarafından talep edilmektedir. Bu belge çoğu zaman yalnız başına size bir pazar avantajı sağlayabilecektir. Ancak bu fayda daha önce de değinildiği gibi kısa vadelidir.Uzun vadeli sonuçlar için ise bu sistemin işletmenizde etkin olarak uygulanması ve işletme içinde de maliyetlerin düşürülmesi vb konulardaki etkilerini görmenizle mümkün olabilecektir.
ISO 9001, pazar avantajı dışında kuruluşunuza bir sürekli iyileştirme mekanizması ve disiplini kazandırır. Ancak belgenin alınması kusursuzluğu başardığınız anlamına gelmez. ISO 9001 belgeli bir kuruluşta her problem bir iyileştirme fırsatı olarak görülür. Problemin çözümünden önemlisi onun bir daha tekrarlanmamasını sağlamaktır.
ISO 9000: Kuruluşların müşteri memnuniyetinin artırılmasına yönelik konular başta olmak üzere olarak Kalite yönetim sisteminin kurulması ve geliştirilmesi konusunda rehberlik eden ve ISO tarafından yayınlanmış olan bir standartlar bütünüdür.( belgelendirmeye esas teşkil eden standartların yanında klavuz standartlarında bulunduğu bir bütün )
ISO 9001 Kalite Yönetim Sisteminin kurulması esnasında uygulanması gereken şartların tanımlandığı ve Belgelendirme denetimine esas teşkil eden standarttır. Ayrıca verilen belgenin adıdır.
ISO 9001 Standardı, her 5 yılda bir ISO tarafından gözden geçirilmekte ve uygulayıcıların görüşleri ve ihtiyaçlar doğrultusunda gerekli revizyonlar planlanarak yapılmakta ve yeniden yayınlanmaktadır. 2000 rakamı, bu revizyonun 2000 yılında yapılıp, yayınlandığını gösterir versiyon tarihidir (ISO9001:2008 versiyonu).
ASB gibi uluslararası akreditasyona sahip kuruluşlar tarafından ISO 9001 standardına uygun olarak sistem kurmuş olan şirketler tarafsız ve bağımsız olarak denetlenir ve şartların uygun olması halinde ISO 9001 belgesi verilir.