BRC Global Standard-Food’ un ilk baskısı, iki yıllık geliştirme sürecinden sonra, Ekim 1998′ de yayımlanmış ve yürürlüğe girmiştir.
BRC Global Standard-Food’ un gelişiminin arkasındaki düşünce,perakendecilik teknik çalışanları, pek çok senedir UK Gıda Güvenliği Yasası-1990 koşulları altındaki gerekli şartları karşılayacak
noktaları tanıtmak doğrultusunda, tedarikçilerinin gıda güvenlik sistemlerini takip etmiştir.
BRC Global Standard-Food’ un gelişiminin arkasındaki felsefe,perakendecilerin kendi teknik denetimlerini ve yine İngiltere’deki perakendeciler için gıda ürünleri sağlayan tedarikçilerin
denetlendiği diğer 3. taraf denetim kuruluşlarının yürüttüğü denetimleri elemine ederek tek bir denetimde birleştir olarak düşünülebilir.
Standartın 3. maddesinin şartları, üçüncü şahısların EN45011 akreditasyonunu kazanabileceği yönünde değişmiştir ama hala yetkinliği ve değerlendirme şartlarının uygulandığı etkinlik
alanları korunmaktadır.
BRC; 1996′ dan beri, uygunluk kontrolü ile ilgili olarak, United Kingdom Accreditation Service (UKAS) ile akreditasyon konusunda çalışmıştır.
Proseste açıklık ve şeffaflık sağlamak için önemli çaba harcanmış ve sistemin güvenilirliğini ve sağlamlığını ölçmek için, çıkar ortaklığı olan kişilerle (paydaşlar) birlikte çok sıkı
bir çalışma sistemi içermektedir.
Ülkemizde ve dünyada daha çok gıda ve ambalajı üreticileri tarafından tercih edilen bir kalite sertifikası olarak yerini almıştır.