ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi

ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi

ISO 14001:2015 çevre yönetim sistemi: Küresel pazarda var olabilmek için artık insana, çevreye verilen, değer ve saygıda önemli bir ölçüt olarak karşımıza çıkmaktadır.

Günümüz tüketicisi beklentilerinin, ihtiyaçlarının en üst düzeyde karşılanmasını istemenin yanında, kendisine, yaşadığı çevreye ve dünyasına değer verilmesini, saygı gösterilmesini talep etmekte ve piyasada bunu da ciddi olarak sorgulayan bir hassasiyetle davranış sergilemektedir.

Birçok kurum / kuruluş, çevre politikaları ve amaçlarıyla uyumlu olarak, faaliyetlerini, ürünlerini ve hizmetlerini çevre üzerindeki etkilerini kontrol etmek suretiyle, kusursuz bir çevre performansına ulaşmaya ve bunu göstermeye çalışmakta ve buna büyük önem vermektedir.

Kurum / Kuruluşlar ISO 14001:2015 çevre yönetim sistemini akreditasyonlu kuruluşlarca belgelendirerek ; uluslararası yönetim sisteminin belirlenmiş şartlarına uyduğu güvencesini kamuya ve ilgili tüm taraflara ispatlamış sayılırlar.

iso14001-belgelendirme-300x117 (1)
iso14001-cevre-yonetim-sistemi
iso14001-uygulamasi-faydalari-300x139 (2)
iso14001-tarihsel-gelisimi
iso14001-standart-prensibi-268x300
iso14001-belgelendirme-sartlari-300x232
14001turkakli-300x187
14001-2015
14001-2015-logo-jasanz-
a4
14001-2015

ISO, farklı dallarda çeşitli sertifikalara sahiptir. ISO 14001 ise çevre yönetim sistemleri üzerinde 1996 yılında hayata geçen bir sertifikadır. Üretim işletmelerinin çevreye olan sorumluluklarını artırmak ve bu sayede hava, su ve toprağın kirlenmesini engellemek işletmelerin gerekli olan özelliklere sahip olması bu sertifika ile mümkün olmaktadır. İşletmelerin bu sertifikaya sahip olmaları doğaya olan sorumluluklarını yerine getirmesine vesile olduğu gibi karlılığı artırmak ve uluslararası rekabet gücü kazanmalarına olanak sağlamaktadır.

ISO 14001 Nasıl Alınır?

ISO 14001 sertifikasının işletmelere birçok faydası vardır. İşletmeler öncelikle sağlayacakları faydanın farkında olmalıdır. Bu faydaların farkında olmaları sertifikaya olan ilgilerini de artıracaktır. Bu nedenle öncelikle işletme bilinçli olarak bu faydaları araştırmalı ve benimsemelidir. Daha sonra ise sertifikaya sahip olmak için işletmenin bir dizi iyileştirme yapması gerekmektedir.

İşletme prosedürleri, çalışma stratejisi, insan kaynakları yönetimi gibi birçok alanda standartlara uyum sağlanmalıdır. Bu aşama çok önemli olduğu gibi çok dikkatli bir şekilde yönetilmesi gereken bir alandır. Öncelikle standartların ne istediği çok iyi anlaşılması gerekir. Bu konuda işletme olarak yeterli bilgi yoksa kesinlikle bu konuda danışmanlık yapan bir kuruluştan hizmet alınması gerekir. Konusunda uzman olan danışmanlar ISO 14001 hakkında gerekli olan bütün detayları sizinle paylaştığı gibi işletmenizin incelenmesi sonrasında nelerin düzenlenmesi gerektiği ve hangi yeni sistemlerin işletmeye dahil edilmesi gerektiği konusunda detaylı hizmet vereceklerdir. Buda işletmenin zamandan tasarruf ettiği gibi maddi kayıplarında önüne geçilmesini sağlayacaktır.

ISO 14001 standartlarının işletme bünyesinde sağlanması sonrasında ise bu konuda yetkili kuruluşlara başvuruların yapılması gerekmektedir. Başvurularda alınması istenen sertifikaya göre bir dizi evrak istenmektedir. Bu evraklar hazırlanarak başvuru gerçekleştirilir. Başvuru sonrasında ise kurum işletmenizi belirli bir süre içerisinde denetleyecektir. Uygun görülmesi ile bu denetimler belirli süreler içerisinde tekrarlanacaktır. Herhangi bir sorunun görülmemesi üzerine ise işletme ISO 14001 standartlarına uygun olarak belgelendirilecektir. Belgelendirilme işlemi bittikten sonra ise denetimler yine devam etmektedir. Denetimlerin belirli süreler içerisinde tekrarlanması işletmelerin sağladığı standartları devam ettirip ettirmediğinin incelenmesi için sürdürülmektedir.

Maliyetleri daha kolay kontrol altına almak, işletmenin prestijini artırmak ve daha birçok faydadan yararlanmak için ISO 14001 sertifikası başvurusunda bulunulmalıdır. Bu sayede işletme belirli bir kaliteye ulaştığı gibi standartları sürdürmesi ile yakaladığı bu kalitenin devamlılığını sağlayabilir. Hem doğal kaynakların korunması hem de işletmelerin daha kontrollü üretim yapması için uluslararası otoriteler tarafından belirlenen bu standartlar sayesinde daha başarılı bir işletmeye sahip olunabilir.

ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Belgesi Nasıl Alınır?

Çevre yönetim sistemi belgesi alabilmek için çevreye duyarlı olacak şekilde prensipleri ve ilkeleri benimsemek gerekir. Prensiplerin ve ilkelerin benimsendiği esnada, kişilerin elde edeceği verim de üst düzeye ulaşır. Belgelerin yaptırımları, 3 – 4 ay veya 1 – 2 sene benimsenmelidir. Bunların benimsenmesi, şirketin geleceğe yönelik attığı her adımı kurumsal bir duruma getirir. ISO 14001 çevre yönetim sistemi belgesi sayesinde şirketlerin elde edeceği verim üst düzeye ulaşacaktır. Belge yönetimden, üretime ve aynı zamanda hizmete kadar yaptırımlar sunar. Yaptırımlara uyan şirketlerin belgeyi almaya hak kazanması, söz konusu olacaktır. Şirketlerin elde edeceği verimin bu şekilde üst düzeye ulaşması, belgenin alınması gerektiğini gösteren durumlar arasında yer almaktadır.

Şirketlerin ve firmaların kurumsallaşma gibi bir amacı varsa, uluslar arası değer kazanma gibi bir ihtiyaçları bulunuyorsa çevre yönetim sistemi belgesi almalıdır. ISO 14001 çevre yönetim sistemi belgesi alan şirketlerin, kendi sektöründe bir adım öne çıkması görülebilecek durumlar arasında yer almaktadır.

Başvuru Formu